Hva skjer Fem dagers RIF-kurs i miljøkartlegging høsten 2018 – 10. oktober
fem-dagers-rif-kurs-i-miljokartlegging-hosten-2018

For første gang arrangerer vi nå et fem-dagers kurs i miljøkartlegging på landjorda! (det planlegges et nytt kurs med Hurtigruten våren 2019…)

På dette kurset lærer du det aller meste du trenger å vite om miljøkartlegging!

SAMLING 1

Vi møtes på Værnes og transporteres med buss til Bårdshaug herregård. Første dag innledes med hva de miljøfarlige stoffene gjør med oss og miljøet. Resten av dagen går med til å snakke om asbest, PCB, klorparafiner og andre stoffer.

På dag to fortsetter vi med de farlige stoffene, deretter blir det en gjennomgang av relevant lovverk for miljøkartlegging. Det blir også et dykk ned i når stoffer blir til farlig avfall. Bygningsforståelse er også et viktig tema.

På dag tre er det miljøkartlegging som er temaet: Forberedelser, gjennomføring, bruk av XRF og asbestpistol, verneutstyr, samt praktisk feltarbeid på noen passende lokasjoner i Trondheim, før vi returnerer til Værnes for hjemreise.

Kursdeltakerne får en hjemmeoppgave som skal studeres før neste samling.

SAMLING 2

Vi møtes på Gardermoen, og transporteres med buss til Hoel gård. Vi begynner med å gå gjennom hjemmeoppgaven i plenum. Deretter tar vi for oss usikkerheter, tolkning av analysedata, og alle andre usikkerhetsfaktorer som påvirker våre konklusjoner. Vi snakker også om avfallsplaner, miljøsanering i praksis og løser noe praktiske oppgaver. Det blir også en gjennomgang av hvordan man skal vurdere betongprøver.

Siste dag blir det en gjennomgang av hvordan man skriver en god miljøkartleggingsrapport, vi viser noen triks i Word og Excel, og integrasjon mellom programmene. Etter en bedre lunsj blir det så anledning til å teste kunnskapene i en skriftlig eksamen. På bussen tilbake til Gardermoen går vi gjennom hva kursholderen ville svart på oppgavene.

MER OM KURSDESTINASJONENE OG PRAKTISKE DETALJER

Første del arrangeres på Bårdshaug herregård i Orkanger, Trøndelag 10 – 12 oktober. Bårdshaug herregård er opprinnelig hjemmet til gründeren og verdensmannen Christian Thams – arkitekt, minister, godseier og generalkonsul, bl.a. kjent for Orkla-konsernet, Thamshavnsbanen og Løkken verk. (mer info på http://baardshaug.no/). Thams var datidens Røkke….

Første dag blir det også en tur med Thamshavnsbanen (verdens eldste vekselstrømsdrevne jernbane) og museumsbesøk og gruvesafari på Løkken verk. Turen er inkludert i prisen. (Det er et lite værforbehold om Thamshavnsbanen – de kjører hvis været tillater det, ellers blir det buss). Etter turen er det tre-rettes middag på hotellet.

Etter dag to er historisk aften med omvisning på herregården, samt en 5-retters herregårdsmiddag i den gamle spisesalen.

Andre samling arrangeres på Hoel gård i Ringsaker nord for Hamar 15-16. november. Hoel gård har en av Norges største driftsbygninger, og Norges lengste private alle, nesten 2 kilometer lang. De har også egen brygge for å ta imot gjester som kommer med Skibladner. https://www.dehistoriske.no/destinasjoner/oslo-og-omegn/hoteller/hoel-gard/

På begge steder vil vi få en historisk innføring i stedene.

På Bårdshaug herregård har vi reservert spisesalen i den historiske herregården.

Kurset avsluttes med en skriftlig eksamen hvor du må svare riktig på minst 40% av oppgavene for å bestå.

Kurset koster 26.000,- for RIF-medlemmer og 30.000,- for andre.

Inkludert i prisen er følgende:

 • Kurset (som går over to samlinger på hhv tre og to dager med til sammen 35 timer forelesninger)
 • Alle foredrag og mye mer blir tilgjengelig via Dropbox
 • Lunsj alle dager
 • Tur med Thamshavnbanen og omvisning i Løkken gruve
 • Treretters middag den første dagen, og 5-retters festmiddag i den historiske spisesalen på Bårdshaug og treretters middag på Hoel gård
 • Mineralvann til lunsjene og middag
 • Overnatting i enkeltrom tre netter
 • Trådløst nett
 • Kaffe/te
 • Busstransport fra/til Værnes og Gardermoen
 • Historisk omvisning begge steder inkl aperitiff
 • Frokost tre dager
 • Retting av skriftlig eksamen
 • Dette er med andre ord «all inclusive» pluss litt til.

Det som ikke er inkludert, er: Evt. vin til maten og overnatting i tilslutningsdøgn (dvs dersom du må reise en dag før for å rekke fram i tide..).

Dette blir et utrolig begivenhetsrikt kurs i hyggelige og interessante omgivelser. Vi vil forsøke å utnytte de gamle lokalitetene til å knytte linker til miljøkartlegging.

For påmelding, trykk her.